Mariëlle van der Schrier


Mariëlle is modeontwerper, kunstenaar en conceptontwikkelaar. ‘We leven in een tijd waarin er veel in beweging is en waarin mensen steeds bewuster worden van hun impact op de wereld. De natuur die onder druk staat, het leven dat steeds sneller en vluchtiger aan ons voorbij trekt. En soms verliezen we uit het oog wat de essentiële zaken voor ons zijn. Het een hangt namelijk samen met het ander. Alles wat in die wereld gebeurt, heeft ook met jou te maken en andersom. Dit zijn zaken die haar bezig houden en die ze vertaalt naar producten en projecten waar ze mee bezig is als ontwerper en conceptontwikkelaar.

‘Een brug slaan tussen hemel en aarde.’

Mariëlle werkt conceptueel en vanuit het materiaal. Haar inspiraties en fascinaties brengt zij tot uitdrukking in haar werk door naar het materiaal te luisteren. Kleur, lichtheid, transparantie en speelsheid in vorm en materiaal staan daarbij centraal.

In haar ontwerpen verkent Mariëlle de grenzen van de materie waar ze mee werkt. Door meerdere lagen aan te brengen in haar werk, probeert ze te verrassen en te verwonderen. Veelal werkt zij met materialen die vergankelijk zijn, zoals textiel. Haar draagobjecten voor op het hoofd spelen in haar werk de ‘Hoofdrol’. Meer nog dan als een hoofddeksel ziet Mariëlle haar draagobjecten/hoeden als een ‘Bekroning’ van jezelf.

Op dit moment werkt Mariëlle veel met duurzame materialen, zoals bio-based, bio-geproduceerd of gerecyclede materialen. Haar specialisatie is werken met breisels en het zoeken naar technieken om de flexibiliteit van breisels ook in andere materialen dan textiel toe te passen. Door meerdere lagen in het werk kan een diepere betekenis zichtbaar worden, zoals in de i-Opener. Door te spelen met geur, omhullen en onthullen, en zichtbaar en onzichtbaar maken.

Foto Mariëlle 

Mariëlle volgde haar opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar ze afstudeerde in de richting Modevormgeving. Daarna heeft zij aan de Middlesex University (Fashion) in Londen verder gestudeerd met een specialisatie het ontwerpen en maken van hoeden. Aan het Institut Français de la Mode (IFM) in Parijs rondde zij deze specialisatie af en liep stage bij TrendUnion van Lidewij Edelkoort.

Vanaf haar studie heeft Mariëlle veel samengewerkt in tweetallen met andere kunstenaars/ontwerpers. Haar werk is getoond in modeshows en geëxposeerd in verschillende musea, galeries in binnen- en buitenland. Hierna heeft zij haar eigen fashionlabel The Coloured Motion opgezet.